Inleiding
In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle…
God heeft de mensheid boeken en profeten gezonden en hen over het goede en het kwade en het juiste en het foute onderricht. Dit goddelijke onderwijssysteem noemen wij godsdienst. God heeft deze leer gezonden aan de mensen, die door hun verstand en wil van de andere schepselen verschillen. De islam is één van de godsdiensten die uit deze goddelijke leer is voortgekomen en tevens de laatste.
In het voor u liggende beleidsplan 2015-2021 is de visie en het beleid van de ISN Sefaat Moskee Heerenveen voor de komende jaren opgenomen. Het beleid is gebaseerd op basis van onze missie en op feedback in het algemeen. Tijdens de verschillende contactmomenten met de leden worden behoeften en wensen op regelmatige basis gepeild en ten uitvoer gebracht via het beleid.
Missie, visie en doelstellingen van de stichting Activiteiten van de stichting;
- Het functioneren van het bestuur
- De manier waarop de stichting geld werft
- Het beheer van het vermogen van de stichting
- De besteding van het vermogen van de stichting
- Het bestuur van ISN Sefaat moskee Heerenveen
De stichting en haar visie
2.1. Achtergrond van de stichting
Een wijze Turkse uitspraak luidt: “je kunt geen richting geven aan je toekomst zonder je verleden te kennen”. We beginnen daarom met een terugblik alvorens vooruit te kijken…
Eind 70’er jaren werden de voormalige Turkse gastarbeiders, de 1e generatie, zich bewust van het feit dat de kans op een structureel verblijf in Nederland (als immigrant) groter was dan terugkeren naar het land van herkomst. Met dat besef kwam ook het besef dat de voorzieningen voor moslims in Nederland niet toereikend waren. In iedere gemeente ontstonden initiatieven om als moslims bij elkaar te komen voor het gebed, voor het gezelschap en voor allerlei culturele activiteiten. In dit kader is ook de Islamitische Stichting Nederland (ISN) Sefaat moskee ontstaan.
De ISN Sefaat Moskee is eind jaren ‘70 gestart met het verzorgen van erediensten voor de Turkse moslim gemeenschap in Heerenveen.
Eerst vond de godsdienstoefening ongestructureerd en met name in de eigen familiekring plaats. Alleen op dagen en data die een bijzondere religieuze plaats inneemt in de Islam vonden georganiseerde vieringen plaats (vastenmaand, offerfeest). Met deze bewustwording wordt ook een zoektocht ingezet naar mogelijkheden om de eigen religieuze en ook culturele identiteit te handhaven. Dankzij onze gemeente konden wij een pand huren en daar onze moskee stichten. Na een paar verhuizingen kwam de Turkse gemeenschap tot de conclusie dat een eigen pand beter was. Dankzij de leden en giften van anderen is het ons gelukt om ons huidige pand, gevestigd in Heerenveen op het adres Hesselstraat 1, konden kopen.
Maar in de jaren die hierop volgden, voorzag het pand niet alleen in de religieuze maar ook in culturele behoeften van de gemeenschap, en werd daardoor steeds meer een centrum voor culturele integratie.
Als ISN Sefaat Moskee zijn wij bijzonder trots op het feit dat onze stichting vanaf het begin van haar bestaan een evenwichtige participatie heeft gekend van zowel vrouwen als mannen. En deze gelijke behandeling hebben wij niet beperkt tot alleen de gemeenschap van Turkse origine. Door de jaren heen heeft de stichting grote aantrekkingskracht uitgeoefend op leden met een andere culturele afkomst. Onze moskee gemeenschap bestaat uit een grote multiculturele diversiteit. Mensen van o.a. Surinaamse, Irakese, Nederlandse, Bosnische, Arabische, Afrikaanse en Turkse afkomst beleven hun religie en culturele activiteiten gezamenlijk en in harmonie.
2.2. Missie en visie van de stichting
ISN Sefaat Moskee Heerenveen heeft zowel een visie ten aanzien van maatschappelijke kwesties als educatieve zaken en onderwerpen betreffende de religie. Hoewel het aanbieden van erediensten (het dagelijkse gebed) een belangrijk deel is van de activiteiten, reikt onze rol veel verder. Een moskee heeft immers niet alleen als doel om gezamenlijk het gebed te doen. Een moskee heeft meer functies, zoals een educatieve, sociale en culturele epicentrum. Het wordt zowel gebruikt als ontmoetingsplaats, lesruimte en als plaats waar alle welzijnszaken van de samenleving besproken worden.
Onze missie is om een ideale maatschappelijke rol te vervullen en een breed en gemengd publiek te benaderen. Tevens streven wij ernaar om problemen tussen individuen en bevolkingsgroepen te overbruggen om zo een bijdrage te leveren aan een samenleving wat in harmonie kan leven. Onderlinge saamhorigheid en wederzijds respect tussen verschillende bevolkingsgroepen en religies staan bij ons hoog in het vaandel. Om dit te bereiken leveren we een actieve bijdrage aan maatschappelijk georiënteerde zaken. Daarnaast streven wij ernaar om bepaalde maatschappelijke problemen te voorkomen, door een preventieve houding in te nemen. Wij zijn tevreden over onze rol als dienstverlener, ondersteuner en verbinder en staan met beide benen in de Nederlandse samenleving.
2.3. Doelstelling van de stichting
ISN Sefaat moskee Heerenveen is een religieus maatschappelijke non-profit organisatie en geeft aandacht aan de volgende thema’s: professionalisering en institutionalisering van de organisatie, bestrijding van polarisatie en islamofobie in de samenleving, verbreding van doelgroepen, versterking van haar maatschappelijke positie, het uitbreiden van de activiteiten en het realiseren van uitbouw i.v.m. ruimtegebrek voor de activiteiten. Deze thema’s komen onder meer aan bod bij het organiseren, faciliteren en ondersteunen van projecten en activiteiten met een vormend, religieus, sociaal, cultureel, maatschappelijk, informatief en/of onderwijsondersteunend karakter.
Verder stelt de stichting als doel:
- Het beheren en exploiteren van het gebouw, die wordt gebruikt voor sociale, culturele en religieuze activiteiten;
- Het verstrekken van religieuze, culturele en sociale diensten en het bieden van hulp aan islamieten;
- De verkoop aan bezoekers van de moskee en sociaal culturele ruimte van levensmiddelen, kranten, tijdschriften en boeken;
- Het in stand houden en creëren van mogelijkheden voor islamieten om te kunnen voldoen aan hun godsdienstige plichten. Het bevorderen van bekendheid met de islam, zowel bij moslims als bij niet-moslims;
- Het bevorderen van het welzijnsklimaat van de Turks Islamitische gemeenschap en het geven en steunen van islamitisch onderwijs aan geïnteresseerden. Het bevorderen van onderlinge saamhorigheid en wederzijds respect tussen verschillende bevolkingsgroepen en religies.
- Het verstrekken van culturele en sociale diensten en het bieden van hulp aan islamieten;
- Het organiseren van sociale, culturele en sportieve evenementen en het deelnemen aan dergelijke evenementen;
- De stichting beoogt niet het maken van winst;
- Het bevorderen van emancipatie, participatie en integratie van moslims in de Nederlandse samenleving en van hun acceptatie;
De uitgeoefende activiteiten
3.1. Religieuze en culturele activiteiten
- ISN Sefaat Moskee organiseert de volgende religieuze en culturele activiteiten:
- Het gezamenlijk verrichten van de salat (het 5x per dag bidden) met de imam als voorganger;
- Het vrijdagmiddaggebed wat een zeer belangrijke plaats inneemt in de islam;
- Het feestgebed tijdens het suiker- en offerfeest;
- De Iftar maaltijden om gezamenlijk het vasten te verbreken tijdens de Ramadan;
- Godsdienstlessen voor kinderen en volwassenen (koran leren lezen en begrijpen);
- 23 april wereldkinderfeestdag;
- In samenwerking met andere moskeeën in Friesland en Overijssel de jaarlijkse viering van de geboorte van de Profeet Mohammed;
- Verschillende seminars op religieus gebied;
3.2. Maatschappelijke en educatieve activiteiten
ISN Sefaat Moskee organiseert op maatschappelijk en educatief gebied de volgende activiteiten:
- Huiswerkbegeleiding voor kinderen in het voortgezet onderwijs;
- Turks lezen en schrijven voor kinderen;
- Bezoeken van zieken en gedetineerden voornamelijk tijdens islamitische feest- en gedenkdagen;
- Ontmoetingsmomenten met kerken, synagogen en gemeentes om zo continu in contact te blijven met andere religies en hetgeen wat op maatschappelijk vlak in de maatschappij speelt;
- Inzamelingsacties voor behoeftigen (zowel geld als goederen, voedselbank);
- Rondleidingen in moskee en informatie over de islam voor geïnteresseerden. Veelal zijn dit onderwijsinstellingen die ons klassikaal die ons klassikaal bezoeken;
- Jaarlijkse open dagen om vooral niet-moslims kennis te laten maken met de moskee, de islam en de Turkse cultuur;
- Verschillende seminars en lezingen voor (Turkse) moslimjongeren op gebied van het opgroeien in twee culturen en de moeilijkheden die dit met zich mee brengt.
- Jaarlijkse wereldvrouwendagfeest;
- Deelname aan de Landelijke multiculturele dag in Heerenveen;
- Deelname aan de participatieraad;
- Sport en spel activiteiten.
3.3. Communicatie
De stichting is actief op Facebook en via Whattsapp. Wij maken goed gebruik van deze vorm van sociale media om de georganiseerde activiteiten, seminars en evenementen te promoten en veel mensen te bereiken.
Organisatie van de stichting
4.1. Het bestuur
- Voorzitter: Bayram Gumusay
- Vice-voorzitter: Kursat Yuksel
- Secretaris: Ali Osman Ersoy
- Penningmeester: Cevat Gumusay
- Bestuurslid: Ahmet Karadavut
- Bestuurslid: Osman Karer
De verschillende bestuursfuncties betekenen veel opoffering van de eigen vrije tijd. Ondanks dat, is de motivatie en voldoening zeer hoog omdat een ieder het als een verplichting vanuit het geloof ziet om bij te dragen aan het welzijn van de maatschappij. Het bestuur functioneert volledig op vrijwillige basis, is onbezoldigd en ontvangt geen vergoeding. Bestuurders kunnen enkel de ten behoeve van de stichting gemaakte onkosten declareren inclusief reiskosten.
Het bestuur komt maandelijks bij elkaar om te vergaderen en eens per jaar wordt er een algemene ledenvergadering gehouden voor de leden van de stichting. Hierin worden alle zaken aangaande gemeenschap en de moskee besproken. De gehouden activiteiten en het financieel verslag worden gepresenteerd aan de aanwezigen. Nieuwe bestuursleden worden eens per twee jaar gekozen/benoemd in deze algemene vergadering.
4.2. Toezichtcommissie
De Toezichtcommissie is een controle mechanisme en maakt geen deel uit van het bestuur. Deze commissie doet de kascontrole en onderzoekt de staat van baten en lasten met toelichting en brengt jaarlijks aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit. De commissie moet vaststellen dat de informatie in het financieel verslag toereikend en correct is, hiervoor krijgt zij twee maal per jaar de gelegenheid om de financiën te controleren. De Toezichtcommissie wordt eveneens eens per 2 jaar benoemd in de algemene vergadering.
4.3. Vrouwencommissie
Wij zijn heel erg trots op onze vrouwencommissie. De vrouwencommissie vertegenwoordigt de mening van de vrouwen in het bestuur en daarnaast organiseert zij diverse culturele, educatieve activiteiten en evenementen speciaal gericht op vrouwen. Ook dragen ze hun financieel steentje bij aan de stichting door bijvoorbeeld het bereiden en verkopen van Turkse hapjes.
4.4. Jongerencommissie
Op dit moment is er geen Jongerencommissie. Daarom heeft het bestuur twee bestuursleden aangewezen om zich te storten op de problematiek van jongeren en het organiseren van activiteiten. De wens is er wel om dit opnieuw weer vorm te geven. Het zoeken naar jongeren die deze rol willen vervullen is in gang gezet. De jongerencommissie zal als rol hebben het bestuur te adviseren omtrent de behoeften, wensen en moeilijkheden die (Turkse) moslim jongeren hebben. Daarnaast zal deze jongerencommissie ook een trekkersrol hebben bij het organiseren van activiteiten voor jongeren.
4.5. De imam
De imam van de stichting ISN Sefaat Moskee is aangesteld door het Turkse Consulaat. De imam is geen bestuurslid. Het bestuur plant de imam, indien nodig, voor vergaderingen. Verder heeft de imam wekelijkse contactmomenten met de voorzitter om de gang van zaken te bespreken. Naast het leiden van de diensten gaat de imam op bezoek bij zieken- en overlijdensgevallen (rouwbezoek). Ook kraambezoek wordt door hem gedaan. Daarnaast neemt hij deel aan het bezoekwerk aan gemeenteleden, zowel aan ouderen als aan jongeren.
Financiën
5.1. Manier waarop de stichting geld werft
Om haar doelstellingen te kunnen realiseren heeft de stichting financiële middelen nodig. Daarnaast vergt het onderhoud aan het pand waarin de stichting gevestigd is de nodige kosten. De stichting heeft de volgende methoden om aan geld te komen.
Donaties
De stichting telt ongeveer 110 betalende donateurs (leden). Elk donateur is vrij om een bedrag aan de moskee te geven. De hoogte van het bedrag wordt tijdens de algemene jaarvergadering vastgesteld. Op dit moment is het bedrag vastgesteld op € 120,00 per jaar. 90 donaties worden via de automatische incasso ontvangen. De rest ontvangen wij via een betaalopdracht op onze rekening, of contant (+/- van 7 personen). Een overzicht (ledenlijst) hangt bij de ingang van het pand en is voor iedereen zichtbaar. Op het overzicht is jaarlijks te zien wie er betaald hebben en wie niet.
Giften en sponsors
Naast donaties zijn incidentele giften ook een belangrijke inkomstenbron van de stichting. Er zijn moslims die vrijwillig aan de moskee schenken. Dit bestaat in de praktijk veelal uit giften in de vorm van geldbedragen of een schenking van een duurzame gebruiksgoed. Daarnaast zijn er moslims die een bepaalde activiteit en/of een gedeelte van de activiteit willen sponsoren. Zowel het bestuur als de aangewezen personen door het bestuur kunnen zich bezig houden met het werven van sponsors voor de jaarlijks terugkerende kosten op het gebied van onderhoud aan het pand en voor de jaarlijkse activiteiten van de stichting.
Collectes
Bij feestdagen zoals het Suikerfeest en Offerfeest worden collectes gehouden. Voor het organiseren van activiteiten of onderhoud aan het pand kan het bestuur incidenteel een beroep op een extra collecte waarmee de uitgaven deels kan worden bekostigd. Een besluit om een extra collecte te houden wordt door het bestuur genomen. Deze extra collecte kan onder de leden gehouden worden, maar ook aangevraagd worden bij andere moskeeën.
Ook voor rampgebieden en voor andere moskeeën wordt gecollecteerd. Verzoek om een collecte te houden voor een andere moskee moet schriftelijk gebeuren en het bestuur beslist of er dan gecollecteerd mag worden.
5.2. Beheer en besteding van het vermogen van de stichting
Voor het beheer van het vermogen van de stichting zijn alle bestuursleden verantwoordelijk. In de praktijk houdt de penningmeester hier toezicht op en doet een verslaglegging aan het bestuur tijdens de bestuursvergaderingen.
De besteding van het vermogen van de stichting wordt door het bestuur gedaan. De uitgaven worden gemaakt om de doelstellingen van de stichtingen te verwezenlijken, het vestigingspand te onderhouden en de vaste kosten te betalen. Voor gemaakte onkosten kunnen vrijwilligers en bestuursleden alleen de onkosten- en reiskostenvergoeding op declaratiebasis krijgen. Het huidige bestuur heeft onderling afgesproken alleen reiskosten te declareren. Hierbij heeft de stichting een richtlijn van € 0,19 per km indien de eigen auto wordt gebruikt.
Het bestuur is bevoegd tot een bedrag van € 10.000,00 besluiten te nemen om het bedrag te besteden voor noodzakelijke uitgaven. Voor het meerdere zal dit voorgelegd worden aan de algemene vergadering. Tevens wordt de koepelorgaan Islamitische Stichting Nederland hiervan in kennis gesteld.
Overzicht gegevens stichting
De Islamitische Stichting Nederland (Hollanda Diyanet Vakfi) Sefaat Moskee Heerenveen is een Stichting en is ingeschreven te Leeuwarden onder nummer KvK: 41003697, vestigingsadres Hesselstraat 1 te Heerenveen.
Het fiscaal nummer (RSIN nummer) van de stichting is: 802938711. Het bankrekeningnummer van de stichting is IBAN: NL78RABO0330710257.
Activiteitenoverzicht
Financiële verantwoording
Contact met de stichting verloopt via:
hdvheerenveen@vakif.nl of postadres Hesselstraat 1 te Heerenveen.
Ook kunnen mensen ons volgen op facebook :
Sefaat Cami Heerenveen-Sefaat Moskee Heerenveen