ISN Enschede Selimiye
Naam instelling: Islamitische Stichting Nederland Enschede Selimiye. ISN Selimiye is sinds 1 januari 2010 als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) geregistreerd bij de Belastingdienst.
Informatie:
RSIN (fiscaal nummer) 805141200
KVK Nummer 41028758
Contactadres Selimiye:
Atjehstraat 27
7512 BP Enschede
Tel: 053-4304204
E-mail: hdvensselimiye@vakif.nl
ISN Enschede Anadolu Merkez
Naam instelling: Islamitische Stichting Nederland Enschede Anadolu Merkez
Informatie:
RSIN (fiscaal nummer) 801398800
KVK Nummer 41029784
Contactadres Anadolu Merkez:
Ledeboerstraat 56
7512 EA Enschede
Tel: 053-4324453
E-mail: hdvensanadolu@vakif.nl
Extra toelichting i.v.m. naamgeving
Onder de naam Islamitische Stichting Nederland Enschede hebben wij de moskeeën Selimiye en Anadolu Merkez in beheer. In het jaar 2016 hebben beide moskeeën er voor gekozen om stapsgewijs te fuseren en hebben zich als gezamenlijk doel gesteld dat ze de nieuw te bouwen moskee met naam ISN Yeni Camii Enschede (vertaling ISN Nieuwe Moskee Enschede) te gaan realiseren.http://www.enschede-moskee.nl/ Na deze beslissing om te fuseren zijn onderstaande personen door de leden gekozen om ISN Enschede te besturen.
Beleidsplan
Doelstelling
De doelstellingen van de ISN Enschede moskeeën in Enschede zijn opgenomen in de statuten van de stichting:
- Het bevorderen van godsdienstige plichten, culturele, sociale en maatschappelijke belangen van moslims in Enschede;
- Het bevorderen van het welzijnsklimaat van de islamitische gemeenschap in Enschede.
- Het verschaffen van informatie over de islam aan zowel moslims als niet-moslims;
- Een bijdrage te leveren aan het geven van een correct beeld over de Islam om hiermee de huidige (negatieve) beeldvorming recht te zetten;
- Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het voorstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
- Het bevorderen van emancipatie, participatie en integratie van moslims in de Nederlandse samenleving en van hun acceptatie.
Stichting ISN Enschede tracht haar doelen te verwezenlijken door:
- Het verstrekken van voorlichting op religieus gebied aan de in Enschede verblijvende moslims;
- Het organiseren van sociale-culturele activiteiten ten behoeve religieuze doeleinden;
- Het ontplooien van de noodzakelijke activiteiten in verband met de jaarlijkse bedevaart;
- Het treffen van noodzakelijke maatregelen voor het overbrengen van de stoffelijke overschotten van in Nederland overleden moslims naar hun geboorteland;
- Het geven van Koran- en taallessen;
- Het eventueel in samenwerking met bevoegde Nederlandse instanties organiseren en in praktijk brengen van onderwijs in het Islamitische geloof aan islamitische kinderen;
Organisatie
Afgelopen jaren was er een bestuur gevormd voor beide organisaties maar vanaf eind 2018 is toch besloten om met twee besturen door te gaan, zodat de verantwoordelijkheden beter verdeeld kunnen worden. Beide besturen bestaan uit maximaal 11 personen, een voorzitter, vice-voorzitter, penningmeester, secretaris en algemene bestuursleden.
Bestuurders
Titel | ISN Selimiye | ISN Anadolu Merkez |
Voorzitter | Abdurrahman Bicici | Ahmet Caglayan |
Vice-voorzitter | Faruk Akçay | Yasar Yildiz |
1stePenningmeester | Mustafa Sönmez | Abdullah Yildiz |
Secretaris | Yücel Topbas | Turgut Caglayan |
2e Penningmeester | Kadir Gönül | Hasan Ali Tekin |
Bestuurslid | Apdulhamit Koç | Engin Eser |
Bestuurslid | Aydin Aktas | Kucukbey Korkut |
Bestuurslid | Haci Ekmekçi | Cengiz Poyraz |
Bestuurslid | Murat Yoldas | Huseyin Ozcelik |
Bestuurslid | Mehmet Akdemir | |
Bestuurslid | Ali Telefoncu |
- Daarnaast zijn er reserve Bestuursleden (dit zijn bestuursleden die geen beslissende maar uitvoerende taken hebben en als er een bestuurslid uitvalt dan schuift een persoon uit deze reservelijst naar het desbetreffende bestuur).
Islamitische Stichting Nederland Selimiye Enschede en Islamitische Stichting Nederland Anadolu Merkez Enschede zijn stichtingen die verbonden zijn aan de Islamitische Stichting Nederland Den Haag. Bestuursleden worden gekozen door de leden. Er wordt bestuurt volgens de statuten van de Islamitische Stichting Nederland. De wijze van verkiezing is opgenomen in de statuten van de stichting.
Beloningsbeleid
Bestuursleden genieten voor hun bestuurswerkzaamheden geen beloning. De door bestuursleden gemaakte onkosten worden vergoed, waarbij voorafgaande schriftelijke vastgelegde eenstemmige toestemming van alle overige bestuursleden vereist is.
Vergaderingenbeleid
Het bestuur komt maandelijks bij elkaar om te vergaderen en eens per jaar wordt er een algemene ledenvergadering gehouden voor de leden van de stichting.
Hierin worden alle zaken aangaande gemeenschap en de moskee besproken. De gehouden activiteiten en het financieel verslag worden gepresenteerd aan de aanwezigen.
Leden
We hebben circa 700 leden die voldoen aan een vastgestelde maandelijkse/jaarlijkse donaties, waarmee de vaste lasten worden betaald. Waar nodig wordt financiële hulp gevraagd van de leden in de vorm van vrijwillige bijdrages of giften.
Er zijn ook vele leden die maandelijkse/jaarlijkse donaties doen aan de Nieuwe Moskee die we in de toekomst willen realiseren, elke donateur is hierin vrij om het bedrag te bepalen. Een overzicht (ledenlijst) hangt bij de ingang van het pand en is voor iedereen zichtbaar.
Toezichtcommissie en Financiële commissie
De Toezichtcommissie en de Financiële commissie is een controle mechanisme en maakt geen deel uit van het bestuur. De Toezichtcommissie doet de kascontrole en onderzoekt de staat van baten/lasten met toelichting en brengt jaarlijks aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit. De commissie moet vaststellen dat de informatie in het financieel verslag toereikend en correct is, hiervoor krijgt zij twee maal per jaar de gelegenheid om de financiën te controleren. De Toezichtcommissie wordt eveneens eens per 2 jaar benoemd in de algemene vergadering.
De Financiële commissie doet de kascontrole voor het nieuwbouw project van de Nieuwe Moskee in Enschede. Tevens onderzoekt en beheert deze de staat van baten/lasten en brengt jaarlijks, aan het bestuur en de leden, een verslag van haar bevindingen uit.
Bouwcommissie
De Bouwcommissie is een controle mechanisme en maakt geen deel uit van het bestuur. De Bouwcommissie zorgt voor de communicatie met de Gemeente, buurt, raadsleden, wethouders, ingenieurs en ontwerpers.
Deze onderzoekt de wettelijke eisen en regels die gesteld worden aan een nieuwbouwproject en hoe we dit kunnen realiseren en brengt jaarlijks 1X aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit.
Vrouwenbeweging
De vrouwenbeweging vertegenwoordigt de mening van de vrouwen in het bestuur en daarnaast organiseert zij diverse culturele, educatieve activiteiten en evenementen speciaal gericht op vrouwen. Ook dragen ze hun financieel steentje bij aan de stichting door het organiseren van activiteiten zoals het verkopen van turkse gerechten aan onze leden en het organiseren van een buurtbraderie.
Jongerenbewegingen Sidelya en Kervan Gençlik
Het bestuur heeft twee jongeren bewegingen opgezet voor zowel de jongens als de meiden binnen onze gemeenschap. Deze bewegingen worden bestuurd door leden die door het hoofdbestuur zijn aangewezen om zich te storten op de problematiek van jongeren en het organiseren van activiteiten.
De jongerenbewegingen hebben als rol het bestuur te adviseren omtrent de behoeften, wensen en moeilijkheden die (Turkse) moslim jongeren hebben.
De imam
De imam is geen bestuurslid. Het bestuur plant de imam, indien nodig, voor vergaderingen. Verder heeft de imam wekelijkse contactmomenten met de voorzitter om de gang van zaken te bespreken. Naast het leiden van de diensten gaat de imam op bezoek bij zieken- en overlijdensgevallen (rouwbezoek).
Activiteiten
De vele activiteiten worden via Facebook gedeeld met de gemeenschap:
ISN Yeni Cami Enschede: https://nl-nl.facebook.com/Enschedeyenicami/
ISN Enschede Selimiye: https://nl-nl.facebook.com/SelimiyeCamiEnschede/
ISN Enschede Anadolu: https://nl-nl.facebook.com/hdvenschedeanadolumerkezcamii/
Deze bestaan uit:
- Elke dag , 365 dagen in het jaar 5 gebedsdiensten ten behoeve van de islamitische gemeenschap in Enschede
- Elke vrijdag van elke week een gebedsdienst georganiseerd voor de islamitische gemeenschap in Enschede
- Jaarlijkse Ramadan gebeden (Taraweeh)
- Elk weekend volgen +- 100 leerlingen islamitische les in de leeftijdscategorie 6 tot 14 jaar georganiseerd.
- Huiswerkbegeleiding in de leeftijdscategorie 6 tot 14 jaar
- Iftar maaltijd
- Kermes/buurtbraderie
- Hulpacties zoals kleding inzameling
- Bedevaart organisatie
- Het aannemen van gelden t.b.v. offers
- Distributie van boeken en kalenders
- Vieringen van religieuze en nationale feesten
- Organiseren van Open dagen
- Organiseren van excursies
- Organiseren van voetbaltoernooien
- Bijeenkomsten met vertegenwoordigers van religieuze en levensbeschouwelijke stromingen uit Enschede (Tafel van Vrede).
- Bijeenkomsten met de Raad voor Levensbeschouwing en Geloven i.v.m. project Bruggen Bouwen.
Donaties
De stichting telt ongeveer 700 betalende donateurs (leden). Op dit moment is het bedrag vastgesteld op € 120,00 per jaar. Een groot gedeelte van de leden betaalt ook mee aan de nieuw te realiseren moskee in Enschede waarbij ze het bedrag zelf bepalen. Hiervan worden 550 donaties via de automatische incasso ontvangen. De rest ontvangen wij via een betaalopdracht op onze rekening of contant.
Giften en sponsors
Naast donaties zijn incidentele giften ook een belangrijke inkomstenbron van de stichting. Er zijn moslims die vrijwillig aan de moskee schenken. Dit bestaat in de praktijk veelal uit giften in de vorm van geldbedragen of een schenking van een duurzame gebruiksgoed. Daarnaast zijn er moslims die een bepaalde activiteit en/of een gedeelte van de activiteit willen sponsoren. Zowel het bestuur als de aangewezen commissies door het bestuur kunnen zich bezig houden met het werven van sponsors voor de jaarlijks terugkerende kosten op het gebied van onderhoud aan het pand, voor de jaarlijkse activiteiten van de stichting en de nieuw te realiseren moskee.
Collectes
Bij feestdagen zoals het Suikerfeest en Offerfeest worden collectes gehouden. Voor het organiseren van activiteiten of onderhoud aan het pand kan het bestuur incidenteel een beroep op een extra collecte waarmee de uitgaven deels kan worden bekostigd. Een besluit om een extra collecte te houden wordt door het bestuur genomen. Deze extra collecte kan onder de leden gehouden worden, maar ook aangevraagd worden bij andere moskeeën.
Ook voor rampgebieden en voor andere moskeeën wordt gecollecteerd. Verzoek om een collecte te houden voor een andere moskee moet schriftelijk gebeuren en het bestuur beslist of er dan gecollecteerd mag worden.
Beheer en besteding van het vermogen van de stichting
Voor het beheer van het vermogen van de stichting zijn alle bestuursleden verantwoordelijk. In de praktijk houdt de penningmeester hier toezicht op en doet een verslaglegging aan het bestuur tijdens de bestuursvergaderingen.
De besteding van het vermogen van de stichting wordt door het bestuur gedaan.
De uitgaven worden gemaakt om de doelstellingen van de stichtingen te verwezenlijken, het vestigingspand te onderhouden en de vaste kosten te betalen. Voor gemaakte onkosten kunnen vrijwilligers en bestuursleden alleen de onkosten- en reiskostenvergoeding op declaratiebasis krijgen.
Tevens hebben wij een Financiële commissie die toezicht houdt op betalingen en collectes die ontvangen zijn voor het nieuw te bouwen moskee project. Zij beheren het vermogen hiervoor op een geblokkeerde rekening.
Financiële verantwoording
Om haar doelstellingen te kunnen realiseren heeft ISN Enschede financiële middelen nodig.
ANBI Enschede detailuitwerking 2022-2023.pdf
ANBI Enschede detailuitwerking 2020.pdf
ANBI Enschede detailuitwerking 2019.pdf
ANBI Enschede detailuitwerking 2018.pdf
ANBI Enschede detailuitwerking 2017.pdf
ANBI Enschede detailuitwerking 2016.pdf